Basilicum plant

Verzorging van Basilicum

Welkom bij de complete gids voor het succesvol kweken en verzorgen van basilicum, een van de meest geliefde kruiden in keukens over de hele wereld. Of je nu een beginner bent in het tuinieren of een ervaren groene vinger, deze handleiding zal je door de nuances van het telen van deze aromatische plant leiden. Van het juiste water geven tot de beste plaatsing in je tuin of op je balkon, we zullen alle essentiële zorgtips bespreken die ervoor zorgen dat je basilicumplanten niet alleen overleven, maar ook floreren.

Leer over de perfecte groeiomstandigheden om de rijke smaak en de weelderige groene bladeren te bevorderen, de subtiele kunst van het snoeien, het belang van de juiste voeding, en hoe je je plant kunt beschermen tegen de winterkou. Of je nu geïnteresseerd bent in de culinaire toepassingen, de esthetische schoonheid, of de medicinale voordelen van basilicum, deze gids zal als je betrouwbare compaan dienen door de seizoenen heen. Laten we beginnen aan deze groene reis en zorgen voor een overvloedige oogst van dit heerlijke en veelzijdige kruid!

Het verzorgen van basilicum

Water Geven

Het verzorgen van basilicum vraagt om een constante aandacht voor vochtigheid; het is van belang dat de grond nooit volledig uitdroogt, met name voor planten in potten, aangezien deze sneller de neiging hebben om uit te drogen dan wanneer ze in de tuin geplant zijn. Het is verstandig om het water beetje bij beetje te geven, zodat de wortels niet overweldigd worden.

 • Regelmaat van Watering: Basilicumplanten verlangen een vochtige bodem; het is essentieel om te voorkomen dat ze volledig uitdrogen, vooral voor planten in potten.
 • Hoeveelheid Water: Geef water in kleine hoeveelheden om te zorgen dat de wortels niet verzadigd raken en goed kunnen blijven functioneren.

Ideale Groeiomstandigheden

Basilicum gedijt het beste in zonnige omstandigheden, maar kan uitdrogen als het te lang aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Een locatie met wat schaduw, zoals halfschaduw, is ideaal. Het kruid bloeit in de zomermaanden, met witte, lila of paarse bloemen, en is niet bestand tegen koude winters.

 • Licht en Warmte: Een plek met veel zonlicht is ideaal, maar om uitdroging te voorkomen is halfschaduw een betere keuze.
 • Bloeiperiode: De basilicumplant bloeit in juli en augustus, met witte, lila of paarse bloemen.

Planten en Verpotten

Voor het planten van basilicum is het cruciaal dat de grond rijk aan humus en goed doorlatend is. De beste planttijd is na de laatste vorst, rond half mei, in een pot of in de tuin. Meerjarige soorten doen het beter in potten, aangezien ze naar binnen moeten worden gehaald tijdens de winter. Als de wortels van de plant uit de pot beginnen te groeien, is het tijd om te verpotten naar een grotere pot met drainagegaten.

 • Grondvereisten: Kies voor een humusrijke en goed doorlatende grond om basilicum te planten.
 • Planttijd: De beste tijd om basilicum te planten is vanaf half mei, na de laatste vorst.
 • Verpotten: Zodra de wortels uit de drainagegaten van de pot groeien, is het tijd voor een grotere pot.

Verplaatsen van basilicum

Verplaatsen van de plant is geen probleem; dit kan nodig zijn wanneer een plant in de volle grond moet overwinteren binnenshuis, of als een jong plantje, dat binnenshuis is opgekweekt, naar buiten gaat na de vorstperiode.

 • Tuin naar Binnen: Meerjarige basilicum moet in de winter naar binnen worden gehaald om te overleven.
 • Zaailing naar Buiten: Als zaailingen sterk genoeg zijn en de vorst voorbij is, kunnen ze naar buiten worden verplaatst.

Van Zaaien tot Oogsten

Voeding

Basilicum heeft af en toe extra mest nodig, vooral in de zomermaanden als het in een pot staat. In de volle grond is dit minder vaak nodig. Een evenwichtige meststof is het beste voor deze voeding.

 • Voedingsbehoeften: Voeg in de zomermaanden om de paar weken extra mest toe, vooral als de plant in een pot staat.
 • Meststofkeuze: Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor de beste resultaten.

Onderhoud van basilicumplant

Qua onderhoud heeft basilicum niet veel nodig, maar water geven en snoeien zijn essentieel. Regelmatig snoeien bevordert de groei en zorgt voor een sterkere plant. Als je basilicum wilt vermeerderen, kies dan voor stekken zonder bloemen, snijd deze af en plaats ze in water totdat de wortels verschijnen, waarna ze in potgrond geplant kunnen worden.

 • Algemeen Onderhoud: Basilicum vereist weinig onderhoud maar let op de watergift en snoei regelmatig.
 • Snoeien: Snoei de bovenste blaadjes en de toppen van de scheuten om groei te bevorderen.

Zaaien en Oogsten

Zaaien in de volle grond is het beste in mei of juni, met voldoende ruimte tussen de zaden. Voor het oogsten snijd je de stengels af en laat je een deel van de plant staan.

 • Zaaien: Zaai basilicum in mei of juni met voldoende ruimte tussen de zaden; in potten kan dichter op elkaar gezaaid worden.
 • Oogsten: Oogst door de stengels te snijden, maar laat altijd een derde van de plant staan voor regeneratie.

Bescherming Tegen Vorst

Basilicum is niet bestand tegen vorst, dus meerjarige soorten moeten binnen worden gehaald tijdens koude maanden. De bloemen van de plant, die in de zomer bloeien, zijn eetbaar en hebben een mildere smaak dan de bladeren. De plant is niet giftig en heeft zelden last van ziektes. Verkleuring van de bladeren kan wijzen op onjuiste watergift.

 • Vorstgevoeligheid: Bescherm meerjarige soorten door ze binnen te halen gedurende de wintermaanden.
 • Winterhardheid: Basilicum is gevoelig voor kou en is niet winterhard. Bescherming tegen vorst is noodzakelijk.

Soorten Basilicum

Er zijn verschillende soorten basilicum, elk met unieke eigenschappen en smaken, zoals de Heilige basilicum die ook medicinale eigenschappen heeft, de Paarse basilicum met een citroensmaak, de Griekse basilicum die veel in mediterrane gerechten wordt gebruikt, en de Genovese basilicum die vaak in pesto wordt gebruikt.\

 • Heilige Basilicum: Een tropisch kruid dat ook medicinale eigenschappen heeft.
 • Paarse Basilicum: Staat bekend om zijn frisse citroensmaak.
 • Griekse Basilicum: Een compact keukenkruid dat veel in de mediterrane keuken wordt gebruikt.
 • Genovese Basilicum: Een eenjarig kruid dat veel wordt gebruikt voor het maken van pesto.

Eetbare Bloemen

 • Bloeitijd en Gebruik: De bloemen van basilicum zijn eetbaar en hebben een mildere smaak dan de bladeren.

Veiligheid en Ziektes

 • Toxiciteit: Basilicum is niet giftig voor mensen en dieren.
 • Ziektepreventie: Let op verkleuring van bladeren als teken van onjuiste watergift.

Tot slot, als je basilicumplant verwelkte bladeren heeft, kan dit duiden op een tekort aan water. En een leuke bijkomstigheid: muggen zijn niet gecharmeerd van de geur van basilicum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 19 =